Accesul facil la tehnologie, specificul programului de la job sau gestionarea ineficientă a acestuia, precum și lipsa interacțiunii umane în cercuri sociale reale reprezintă unii dintre cei mai importanți factori pentru instalarea sedentarismului.
Dacă mai adaugăm la aceste premise și simplitatea cu care putem procura în prezent toate resursele de care avem nevoie pentru a supraviețui, este simplu de concluzionat faptul că sedentarismul este, de fapt, un stil de viață.
Unul nefast, de altfel, având în vedere implicațiile negative ale unei lipse cronice de mișcare pentru sănătatea fizică și tonusul mental. Sedentarismul este o problema globală, iar abordarea acestuia trebuie tratată cu extrem de multă responsabilitate, de la individ la comunitate.
CUPRINS:
Care sunt cauzele sedentarismului?
Care sunt simptomele sedentarismului?
Efectele sedentarismului asupra sănătății
Combaterea sedentarismului prin sport
Sfaturi pentru prevenirea acestei probleme
Ce este sedentarismul?
Sedentarismul reprezintă lipsa cronică de activitate fizică a unei persoane. La nivelul unei zile, acesta este descris de intervale semnificative în care corpul este menținut într-o poziție statică, la orizontală sau în șezut, în funcție de un anumit context.
Sedentarismul nu este asociat patologiilor care, prin specificul lor, determină imobilizarea individului. Această problemă cu implicații semnificative la nivelul sănătății se dezvoltă pe baza lipsei activității fizice voluntare, din cauze ce pot varia considerabil.
De cele mai multe ori, sedentarismul este însoțit de factori care amplifică efectele acestei condiții asupra organismului uman, pe termen mediu și lung. În acest context, trebuie să menționăm:
consumul de alimente și băuturi improprii pentru o nutriție sănătoasă;
accesul redus la lumină naturală și expunerea îndelungată la lumină artificială;
menținerea unei posturi incorecte pentru coloana vertebrală, gât și spate;
utilizarea excesivă a monitorului, cu efecte dăunătoare pentru sănătatea ochilor;
întreruperea sau scăderea semnificativă a contactului cu alte persoane;
prezența îndelungată în spații în care nu există aer ventilat în mod corect etc
Care sunt cauzele sedentarismului?
Motivele pentru care oamenii au devenit de-a lungul timpului mai inactivi ca niciodată au legătură cu modul în care societatea a evoluat în ultimele decenii. În prezent, digitalizarea masivă a oricărui context din viața de zi cu zi determină acțiuni care implică zero efort fizic, sau un nivel cât mai redus al acestuia.
Internetul și device-urile mobile
Prezența online-ului în viețile tuturor a redus semnificativ nevoia de mobilitate a oamenilor. Contactele între indivizi se realizează acum mult mai ușor, iar variantele nelimitate de content pe care le oferă rețelele de socializare generează intervale de timp zilnice din ce în ce mai mari, în care corpul este menținut într-o poziție imobilă.
Lipsa de interacțiune umană reală
Redefinirea conceptului de „socializare”, pe baza digitalizării întregii noastre societăți, determină interacțiuni sociale fizice din ce în ce mai reduse, sau mai puțin semnificative pentru un individ. Simplitatea cu care se poate lua legătura cu oameni dragi, aflați la distanțe considerabile, anulează astfel nevoia de a face un efort real, pentru momente petrecute unii alături de ceilalți.
Simplitatea cu care obținem resurse
Produsele alimentare, precum și alte soluții pentru îmbunătățirea calității stilului de viață, ajung astăzi la ușa casei noastre cu doar câteva click-uri pe display-ul unui telefon mobil. Ori, un acces atât de simplu la unele resurse implică de multe ori luare unor decizii de consum care favorizează sedentarismul, mai ales atunci când suntem obosiți sau prinși în alte activități casnice.
Natura muncii pe care o prestăm
Autoconsumul sau munca fizică reprezintă în prezent concepte mai puțin relevante pentru o societate modernă, în contextul în care online-ul permite fluxuri de lucru mult mai simplu de concretizat. Oamenii își doresc joburi la birou, în fața unui monitor, însă tocmai acest cadru, aparent „mult mai relaxant”, reprezintă un mediu propice pentru instalarea sedentarismului. [3]
Imitarea acestui obicei nefast pentru sănătate
În cazul copiilor, aceștia pot vederea sedentarismul ca pe un element normal al propriului stil de viață, observat la părinți, sau alte figuri adulte din jurul lor. Ca multe alte obiceiuri greșite, sedentarismul se poate transmite prin puterea exemplului. De aceea, este mult mai greu de combătut odată cu înaintarea în vârstă, dacă a reprezentat o opțiune încă din copilărie.
Care sunt simptomele sedentarismului?
În principal, sedentarismul este observabil cu ușurință la cei care aleg un astfel de stil de viață. Din perspectivă unui individ sedentar, propria poziție refractară față de activități fizice regulate sau intense, realizate în timpul liber pentru sănătate, socializare sau îmbunătățirea stilului de viață, reprezinta un simptom în sine al acestei probleme.
Din punct de vedere al timpului petrecut într-o poziție imobilă, la birou, în pat sau în fotoliu, se poate aprecia cu simplitate dacă o persoană a devenit sedentară, ca urmare a unor factori asociați vârstei, stilului de viață, naturii activității profesionale sau a unui posibil șoc emoțional care a generat un anumit nivel de izolare.
De asemenea, sedentarismul poate fi identificat prin raportare la un alt interval de timp. Dacă obișnuiai să faci zilnic sau săptămânal sport, alergând, înotând, pedalând, sau realizând orice alt tip de activitate cardio, pe care o eviți în prezent în mod constant, poți spune că ai devenit o persoană sedentară.
Efectele sedentarismului asupra sănătății
Activitatea fizică este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Persoanele care includ sportul în programul săptămânal sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea unor afecțiuni de natură fizică sau mentală care pot afecta în mod semnificativ evoluția lor în societate.
Sedentarismul reprezintă o cauză comună pentru un spectru extins de probleme medicale: cardiovasculare, oncologice, endocrinologice, psihice, motrice etc. Efectele acestora se amplifică în timp și pot determina complicații foarte grave sau chiar fatale pentru om. [1]
După hipertensiunea arterială, consumul de tutun și hiperglicemie, lipsa de activitate fizică reprezintă a patra cauză a deceselor la nivel global. De asemenea, persoanele sedentare prezintă un risc majorat cu 20-30% pentru orice tip de cauză a decesului, comparativ cu cele care fac sport cel puțin 30 de minute într-o săptămână. [2]
Lipsa unui program constant de activități fizice mai poate cauza:
probleme amplificate în timp la nivelul sistemelor metabolic, digestiv și respirator;
atrofierea semnificativă a elementelor care formează sistemul musculo-scheletic;
incapacitatea organismului de a gestiona în mod eficient depunerile de grăsime;
scăderea drastică a funcțiilor motrice: echilibru, coordonare, stabilitate, viteză etc;
o serie de probleme complexe asociate unui somn impropriu pentru odihnă;
amplificarea episoadelor de stres, precum și a stărilor de anxietate.
Orice problemă de sănătate, posibil cauzată de prezența sedentarismului în viața unei persoane, trebuie prezentată unui medic specialist. Pe baza unei evaluări amănunțite a stării de sănătate, expertul poate oferi soluțiile optime pentru abordarea și tratarea afecțiunii respective!
Combaterea sedentarismului prin sport
Activitățile fizice regulate reprezintă principalul instrument de acțiune pentru renunțarea la un stil de viață sedentar sau pentru prevenirea acestuia. Sportul este disponibil tuturor, indiferent de vârstă, sex, greutate, înălțime, religie sau condiție socială.
Dacă te confrunți cu sedentarismul, iată o serie de sfaturi prin care te poți detașa progresiv de aceasta problemă, alegând sesiunile de mișcare în aer liber în locul orelor de stat pe canapea.
Alege încălțăminte de alergare potrivită pentru tipul de antrenament pe care dorești să îl realizezi. Poți începe să alergi ușor pe banca de alergare sau prin parcul de lângă casă, crescând apoi distanța parcursă, ritmul sau viteza cu care te deplasezi.
În acest context, îți va utilă încălțămintea de alergare pentru asfalt și alte suprafețe tari, ușoară, cu un design aerodinamic și compusă din materiale care absorb șocurile generate de contactul cu solurile dure. Dacă locuiești într-o zonă înconjurată de dealuri și alte forme de relief care variază din punct de vedere al înclinației, poți comanda încălțăminte de alergare pentru trail.
Asigură-te că șireturile modelului ales fixează foarte bine piciorul, deoarece îți dorești cât mai multă stabilitate a gleznei. Când alergi pe poteci sau alei cu pietriș, băltoace sau vegetație umedă, îți dorești echilibru și aderentă. Așadar, studiază modelele disponibile la noi pe site, astfel încât să alegi pantofi sport de trail cu talpă robustă, prevăzută cu elemente și funcții antialunecare.
Poartă cea mai potrivită îmbrăcăminte de alergare pentru vremea de afară. Pe timp de vară, poartă șapcă prevazuta cu mesh, astfel încât circulația aerului la nivelul capului să fie una optimă, evitând astfel neplăcerile cauzate de supraîncălzire. Tricourile și maiourile sunt ideale pentru un outfit pentru alergare vara, fiind completate de sorturi sau fuste de alergare.
Este mai simplu să alergi alături de un partener. Astfel, sunt mai mari șansele de a continua să faci mișcare, cel puțin, până când te vei obișnui cu noul tău program. Respectă rutina de sesiuni cardio, indiferent de zi. Consecvența reprezintă cheia succesului pentru cei care își doresc să renunțe la stilul de viață sedentar.
Utilizează un ceas de alergare pentru monitorizarea progreselor realizate. Având o imagine de ansamblu asupra întregului proces, dar și asupra beneficiilor oferite la nivel mental și fizic ale alergatului, vei aborda cu mai multă naturalețe programul de mișcare.
Sfaturi pentru prevenirea acestei probleme
Pentru a preveni sedentarismul, raportează-te la cauzele care favorizează instalarea sa. Aplică soluții pentru gestionarea fiecăruia dintre acești factori astfel încât să te asiguri că sportul rămâne de fiecare în plan. Iată ce poți face, în acest sens:
1.
Limitează timpul de utilizare a telefonului mobil, înlocuind perioada petrecută în fața display-ului cu o sesiune petrecută în aer liber sau pe banda de alergare. Elimină orice tip de alarmă pentru notificări ca să nu fii tentat să verifici telefonul în timp ce alergi.
2.
Dacă lucrezi la un birou, respectă programul de pauze. În acest sens, poți lucra conform tehnicii Pomodoro, un instrument care îți permite să fragmentezi activitatea profesională, la intervale de timp prestabilite. Profită de acestea pentru a te plimba sau pentru a coborî și urca pe scările de la birou. Orice tip de activitate fizică este mai utilă decât ai crede.
3.
Participă la acțiuni sportive realizate în comun, fie că alergi alături de colegii tăi, fie că mergi la fotbal cu aceștia. Apartenența la un grup construit în jurul pasiunii pentru sport te poate inspira să devii un element cât activ al acelei inițiative.
4.
Evită comenzile online de mâncare sau produse pentru casă. Alege să petreci timp alegând produsele de pe rafturile magazinelor, acțiune care te și responsabilizează în același timp. Programează ieșirile la hypermarket atunci când nu este aglomerat, pentru a nu fi tentat să renunți la această formă de mișcare.
5.
Vorbește cu cei mici despre importanța sportului în viața fiecăruia. Apropierea de activitatea fizică se poate produce cu mai multă naturalețe la o vârstă fragedă. Petrece timp liber alături de micuț pe pista de alergare, sau pe orice alt tip de teren sportiv, astfel încât să perceapă rutina antrenamentelor ca pe un lucru firesc, încă din anii copilăriei.
Sedentarismul reprezintă o problemă gravă, cu care se confruntă în prezent întreaga populației a Globului. Din fericire, însă, poate fi abordat prin instrumente simplu de pus în practică, astfel încât efectele sale asupra organismului să fie minimizate pe cât de mult posibil.
Optând pentru un stil de viață activ, percepția față de toate elementele asociate vieții de zi cu zi se poate îmbunătăți semnificativ. Alergatul reprezintă unul dintre cele mai accesibile sporturi din întreaga lume, implicând un nivel minim de pregătire pentru desfășurarea sa.
Intră pe site și alege echipamentul potrivi pentru stilul de alegare preferat, astfel încât să te bucuri de toate beneficiile pe care acest sport le poate o
Your email address cannot be published. Required fields are marked*
No comments