Run Fast. Faster. The fastest. Cam asta e impresia pe care mi-a lăsat-o noul model de pantofi de curse a celor de la Hoka, Zinal. Numele vine de la celebrul concurs Sierre-Zinal (Race of the Five 4000m Peaks), desfășurat în Alpii Elevețieni de aproape 50 de ani încoace. Una dintre cele mai vechi și cunoscute curse de alergare montană din Europa, un fel de ”New Your Marathon” al alergării montane. 31km, 2200m+ care reunesc la start de fiecare dată cei mai valoroși atleți.
Multă vorbă de cursă, dar puțină de pantofi. Voiam doar să subliniez că numele vine de la un concurs emblematic pentru alergarea montană. Și astfel și-a dorit și Hoka să fie văzut acest nou model de pantofi de curse pe distanțe de sub maraton, iar părerea mea este că a reușit.
I-am testat 160km până la acest moment, imediat ce am intrat în posesia lor devenind instant alegerea pentru curse precum: Făgăraș Rocks, Bucovina Ultra Rocks, Trascău Trail Run și Campionatele Naționale de Alergare Montană, tot în Bucovina. 4 concursuri diferite, dar care au în comun ceva: diversitatea terenului.
Cel mai simplu ar fi să spun unde nu stau bine pantofii: pe tehnic. Sunt gândiți pentru suprafețe alergabile, pentru un teren destul de prietenos și dacă se poate să nu fie plin de noroi. Adică nu pentru skyrunning, și nu pentru vreme neprietenoasă. Pentru zone de 1-2km de tehnic nu este o problemă, de aceea am și menționat cursele de mai sus, deoarece conțin toate tipurile de teren și m-am simțit foarte bine în ei până la final, oferind o stabilitate laterală bună. Sunt gândiți pentru alergare montană, nu pentru skyrunning.
Greutatea este una foarte redusă pentru un pantof Hoka de montan: 240g. Este gândit exact la limita dintre confort și viteză: nici prea ușori încât să nu ofere confortul și amortizarea necesară, dar nici prea greoi, încât să nu ai parte de viteza dorită. Talpa este flexibilă și folosește aceleași tipuri de spumă precum la modelul Mach 4 (Vezi review-ul aici). Printre puținele modele Hoka unde se simte puțin solul, dar acesta este un aspect de dorit în cazul pantofilor de curse rapide. Psihic cel puțin e posibil să simți că ai un pic mai mult control în momentul în care simți terenul sub picioare.
Greutatea redusă și tehnologia tălpii (care oferă flexibilitate, propulsie, amortizare bună) oferă senzația purtării unui pantof de asfalt, o senzație plăcută pe care am regăsit-o prima dată pe montan la Hoka SpeedGoat Evo. Ahh, oldies but goldies.
Gripul este de doar 3.4mm, ceea ce înseamnă că nu sunt agresivi, iar asta îi face confortabili și pentru zonele de asfalt sau drum de țară.
Materialul exterior este subțire, oferă o respirație foarte bună a piciorului pentru zilele calde și capacitatea de a se usca rapid în caz că ne udăm.
Rapizi, ușori, confortabili, versatili, respirabili, parcă-parcă le au pe toate, doar că da, am lăsat la final aspectul la care trebuie să fim atenți: durabilitatea. Și cum ”Nothing is lot, nothing is created, everything is transformed”, este normal ca niște pantofi gândiți strict pentru cel mai bun randament în curse să fie mai sensibili ca daily trainerii de ultra 300g+ de exemplu. Cu cât pantofii sunt mai ușori, cu atât în general sunt mai puțini durabili. Asta nu înseamnă că fugi 2 curse și se rup. Ci doar că nu au fost gândiți să reziste 1000km+, 3 ani de zile șamd. Sunt gândiți să aibe randament maxim în timpul concursurilor, iar la acest capitol excelează.
Astfel că după 1-2 antrenamente de acomodare este indicat să fie folosiți doar pentru curse. În acest mod ei pot să țină un sezon întreg fără probleme.
Știind că sunt recomandați pentru curse pe distanțe mai mici de maraton, merg ca și completare foarte bine în antrenamente cu Torrent 2. Pot fi folosiți pe toate tipurile de teren (inclusiv tehnic) și există astfel o tranziție ușoară pentru picior când vine momentul cursei.
Your email address cannot be published. Required fields are marked*
No comments