Farmecul alergatului constă în libertatea de a face sport pe o mulțime de suprafețe, indiferent de momentul zilei, atât timp cât ești echipat corespunzător.
Adidașii reprezintă o piesă importantă din echipamentul oricărui alegător, asigurând o mulțime de beneficii, de la confortul resimțit în timpul mișcărilor efectuate și până la stabilitatea garantată pe orice tip de sol.
Dacă îți dorești să ieși din ce în ce mai des la alergat, odată cu începerea sezonului cald, vei afla în continuare ce criterii sunt importante în alegerea celor mai buni pantofi pentru practicarea acestui sport.
Criteriu #1: Suprafața pe care alergi
Având ca referință principalele două suprafețe pe care poți alerga, există:
Pantofi sport pentru asfalt
Pantofii sport pentru asfalt generează cele mai mari volume de vânzări, utilizându-se atât pe suprafețe cimentate, cât și pe banda pentru alergare. Popularitatea acestora se datorează și confortului și designului atractiv permit purtarea lor și în afara antrenamentelor, în ținute casual sau casual sport.
Principalul element definitoriu al unor adidași pentru alergare pe asfalt este talpa. Deoarece fiecare pas realizat pe o astfel de suprafața dură generează un soc, resimțit la nivelul membrelor inferioare, precum și în zona spatelui, talpa trebuie să îl absoarbă cât mai bine.
Spre deosebire de talpa încălțămintei pentru alergare pe suprafețe de tip trail, cea pentru asfalt și alte suprafețe dure este netedă, însă asigură un nivel bun de aderență, precum și anumite tehnologii pentru absorbția șocurilor. Greutatea unui astfel de model de pantofi sport crește proporțional cu nivelul de amortizare mai mare. De asemenea, trebuie să ai în vedere și faptul că pantofii pentru alergarea pe distanțe scurte sunt mai ușori, în timp ce greutatea celor pentru antrenamente lungi este mai mare.
Pantofi sport pentru trail
Pantofii sport de trail sunt adecvați pentru sesiunile de jogging desfășurate pe teren accidentat, acoperit cu pietriș, vegetație umedă sau pelicule de noroi. În cazul acestora, talpa trebuie să asigure niveluri foarte ridicate de aderență pe sol și stabilitate a gleznei.
Pe lângă aceste beneficii principale, talpa prevăzută cu striații pronunțate permite o aderență sporită indiferent de natura solului. Spre deosebire de adidașii pentru alergare pe asfalt, materialele celor de trail sunt mult mai rezistente la uzură.
Nu se recomandă utilizarea acestora pe asfalt sau pe banda de alergare, deoarece nu oferă același confort, mai ales dacă discutăm despre sesiuni de alergare ce se apropie de pragul de 60 de minute. Există, însă, și modele universale - utilizabile atât pe asfalt, cât și pe trail.
Criteriu #2: Pronația piciorului
Pronația este poziția piciorului la momentul impactului cu solul. O pronație de 15% este normală și contribuie în mod semnificativ la capacitatea corpului de a absorbi șocurile produse de contactul cu solul. De aceea, reprezintă un criteriu de alegere de care trebuie să ții cont.
Poți avea una dintre următoarele 3 forme de pronație:
Pronație neutră
Zona mediană labei piciorului este vizibilă și prezintă o ușoară cavitate în partea inferioară. Amprenta tălpii pe o suprafață de gresie are forma unei clepsidre.
Pronație insuficientă
Zona mediană a labei piciorului este foarte subțire. Amprenta tălpii pe o suprafață de gresie arată că partea superioară a tălpii și cea inferioară (călcâiul) sunt foarte puțin unite.
Pronație exagerată
Zona mediană a labei piciorului este foarte accentuată. Amprenta tălpii pe o suprafață de gresie arată că aceasta este aproape egală cu zona superioară (din față) a piciorului.
Alegerea adidașilor de alergare în funcție de pronație se realizează urmărind conturul tălpii:
pentru o pronație exagerată, întâlnită de obicei la cei cu platfus, se recomandă adidași cu o susținere sporită a boltei plantare, de stabilitate
pentru o pronație insuficientă, des întâlnită la cei cu bolta plantară foarte înaltă, se recomandă adidași cu o amortizare sporită pentru o absorbție mai bună a șocurilor
pentru o pronație neutră se recomandă adidași cu susținere normală a boltei plantare, aici se încadrează peste 90% dintre modelele prezente pe piață
Criteriu #3: Mărimea piciorului
Atunci când alergi, picioarele se umflă ca urmare a efortului depus, de aceea, îți recomandăm să alegi măsura pantofului sport cu jumătate de număr mai mare decât mărimea piciorului tău.
Spunem asta deoarece orice repriză de jogging se poate prelungi cu o tură sau două de circuit în plus, în funcție de condiția ta fizică. Într-un astfel de context, este important ca adidașii de alergare pe care îi porți să asigure o circulație periferică foarte bună.
În caz contrar, un pantof sport ce împiedică buna desfășurare a acestui proces cauzează mai departe un disconfort ce te va face să te oprești din alergat. Dacă ceilalți pantofi ai tăi din dressing sunt aleși pe mărimea piciorului, aici vorbim de un caz special, în care piciorul se umflă mai repede.
De asemenea, adidașii de trail se achiziționează chiar și cu un număr mai mare decât cei de asfalt, deoarece, pe lângă umflarea piciorului în timpul efortului, pe coborâri, piciorul are tendința să se deplaseze în față în interiorul pantofilor. Dacă spațiul este insuficient, degetele de la picioare se vor lovi de marginea interioară a pantofilor și acest lucru poate determina apariția unghiilor negre și a bătăturilor.
Sursă foto: Unsplash
Criteriu #4: Frecvența antrenamentelor
Frecventa sesiunilor de alergare, raportate la un anumit interval de timp, poate un reprezenta un alt criteriu pentru alegerea unei perechi de încălțăminte pentru alergare. De asemenea, durata unei reprize de jogging poate conta la fel de mult în decizia realizată.
Dacă obișnuiești să ieși la alergat o dată, sau cel mult de două ori pe săptămână, vei avea nevoie de o încălțăminte ce permite o amortizare excelentă a șocurilor, stabilitate la nivelul gleznei și un nivel de confort cât se poate de ridicat, în funcție de bugetul disponibil.
În cazul în care te antrenezi zilnic pentru o competiție, sau dacă îți dorești ca în perioada următoare să îți bați propriul record, ar putea fi necesară o sumă mult mai mare, pe care sa o direcționezi spre anumiți adidași de alergare cu tehnologii de top. Dacă alergi de mai mult de două ori pe săptămână se recomandă să ai 2-3 perechi de adidași de alergare pe care să îi rotești în funcție de viteza și distanța antrenamentelor.
Criteriu #5: Greutatea corporală
Ia în calcul și numărul de kilograme, atunci când vrei să incluzi în echipamentul pentru alergare o nouă pereche de pantofi sport. Pașii executați în timpul alergării determină o undă de șoc ce are o valoare de trei ori mai mare, comparativ cu greutatea reală a corpului.
De aceea, ar trebui să comanzi online de pe site o pereche de pantofi sport adecvată acestui indicator, pentru a putea beneficia de dispersia vibrațiilor produse de soc, cu ajutorul soluțiilor care le pot absorbi cu succes. Exemplu: spuma ușoară EVA.
În concluzie, beneficiile pe care le oferă adidașii pentru alergare sunt sesizabile doar în contextul în care un astfel de produs se alege pe baza criteriilor de mai sus. Criterii care, bineînțeles, capătă o formă propriei stilului tău de viață și modului în care planifici sesiunile de alergare. Intră acum pe site și descoperă ultimele modele de pantofi sport din ofertă.
Your email address cannot be published. Required fields are marked*
No comments