We really put ourselves in your shoes
media

În ultimii ani am fost fidel brandului Garmin, producător ale cărui dispozitive le-am folosit atât pentru antrenamentele de ciclicsm, cât și pentru alergare și înot.

Până să primesc ceasul în teste nu știam mai nimic despre Coros, îmi ajunseseră pe la urechi niște informații, dar nu dădusem prea mare atenție subiectului. Citisem ceva pe la Florin Ioniță și Andrei Ivănescu, niște postări pe Facebook, dar mai mult de atât nimic.

Prima impresie

Mi-a plăcut încă de la început cum arată ceasul. Spatele din aluminiu mi s-a părut de mare efect, în conferă un aspect elegant și în același timp îți arată că este bine construit, solid, făcut să reziste în timp și la șocuri. Cureaua din silicon este plăcută la atingere și foarte elastică.

Apex Pro are doar trei butoane, unul pentru lumină (dreapta sus), o rotiță pentru navigarea printre opțiunile și setările ceasului (mijloc) și încă un buton pentru a reveni la pasul anterior (back, dreapta jos). M-am obișnuit destul de repede cu butoanele și cu felul în care poți naviga printre opțiuni. Nu ai nevoie de manual pentru asta, după câteva minute de butonat de cam prinzi ce trebuie să faci.

La lucru

Primul workout a fost o alergare la pista de atletism, un antrenament cu intervale alături de Unstoppable Sport Club. A fost foarte simplu să țin intervalele, butonul pentru back poate fi utilizat pentru lap în timpul alergării.

Pe de altă parte, dacă nu alergi la pista de atletism, care este segmentată și măsurată, îți poți construi antrenamentul din aplicația Coros, iar ulterior să-l urci pe ceas. Aplicația pentru mobil funcționează totodată ca un panou de comandă pentru tot ce-ți poate trece prin cap, de la inițierea unui plan de antrenament, până la particularizarea ceasului. Apropos de asta, un mic minus este faptul că nu poți pune ce watch face dorești tu, ci trebuie să alegi dintr-o serie predefinită. Mi-ar fi plăcut să pot folosi o fotografie proprie, care să apară pe cadranul ceasului în timpul utilizării zilnice.

Aplicația este foarte complexă și îți arată o mulțime de indicatori despre antrenamentul tău, cum ar fi: pace, heart rate, cadență, lungimea pasului, putere, elevație sau training effect, care evaluează cât de eficient a fost antrenamentul pentru nivelul tău aerobic și anaerobic, în funcție de încărcarea sesiunii, dar și de intensitate.

Cu ceasul la bazin

Apex Pro este un ceas multisport, rezistent la apă până la o adâncime de 100 de metri. Prin urmare, știe să urmărească atât înotul în bazin, cât și înotul în ape deschise.

Am testat Coros Apex Pro doar în bazin. Nu mi-a plăcut faptul că nu există opțiunea de drills, așa cum e la Garmin. Exercițiile de tehnică nu se încadrează la niciun stil de înot, motiv pentru care Apex Pro a înregistrat în mod eronat că aș fi făcut niște bazine în stilul fluture, spre exemplu. Ar fi utilă o opțiunea de înregistrare a exercițiilor de tehnică. Altfel, bazinele parcurse în stilul craul au fost înregistrate precis.

Semnalul GPS

Am folosit în paralele Coros Apex Pro și Garmin Forerunner 935. În majoritatea cazurilor au înregistrat aproximativ la fel distanțele, dar Forerunner 935 a avut de mai multe ori derapaje. Cu toate că distanța totală era aceeași, unii kilometri erau mai ”rapizi” decât înregistra Coros, iar ceasul corecta kilometrul ulterior, ca să compenseze. N-am văzut asta la Coros, care are un semnal GPS foarte bun și înregistrează distanța fără oscilații.

Testul Arena Națională

La Arena Națională există marcaje din sută în sută, până la 1,5 km, făcute cu roată pentru măsurat distanța. Acolo se vede cel mai bine cât de precis este semnalul GPS al unui ceas. Pot să vă zic atât: dintre toate ceasurile testate la Arena Națională, Coros Apex Pro ”fură” cel mai puțin. Forerunner 935 îmi arată mereu un kilometru complet cu cel puțin 200 de metri înainte de marcaj, în cazul Coros diferența a fost de până într-o sută de metri.

Baterie incredibilă

Trebuia făcut un capitol seaprat pentru baterie, pentru că este unul dintre marile avantaje ale acestui ceas. Potrivit specificațiilor, modelul pe care l-am avut eu în teste, Coros Apex Pro, are o baterie care ține până la 40 de ore în modul Full GPS. În practică, bateria ține atât de mult încât uiți că ai încărcător. La un moment dat, am și uitat după cât timp, a apărut un mesaj că trebuie încărcată bateria, iar eu nu mai știam unde pusesem încărcătorul :).

Nu-i lipsește niciun senzor

Coros Apex Pro este pur și simplu înarmat cu senzori. Pare că este un ceas care nu mai are nevoie de nimic. Avem așa:

  • GPS
  • monitorizare HR
  • senzor pentru nivelul de oxigenerare a sângelui
  • barometru
  • accelerometru
  • compas
  • senzor de temperatură
  • senzor pentru cadență
  • giroscop

Rezistență la șocuri

N-am văzut prin specificațiile ceasului vreo mențiune legată de rezistența la șocuri. Apex Pro are ecran LCD cu touch screen (opțiune pe care nu am folosit-o deloc), iar materialul din care este făcut este sticlă de safir. Rama este făcută dintr-un aliaj de titanium, iar materialul exterior este din aluminiu. Nu este de mirare că ceasul nu a pățit nimic în momentul în care l-am scăpat de la 1,5 m, cu fața în jos, direct pe asfalt (ups!). Pur și simplu mi-a alunecat de la transpirație și a căzut direct pe ecran (legile lui Murphy au intrat direct în acțiune). Mi-a stat inima în loc și am răsuflat ușurat când am văzut că nu are nici măcar o zgârietură.

Concluzie

Coros Apex Pro este un ceas care arată surprinzător de bine, îmi place că este solid și în același timp cu un design minimalist, elegant. Are mai multe opțiuni decât îți poți dori, pare genul de ceas pe care nu-l schimbi nici după cinci ani. Mi se pare ideal pentru cei care practică mai mult decât alergarea (are o multitudine de sporturi care pot fi monitorizate) și pentru cei care își doresc un ceas cu o baterie ce pare de nesecat.

Articolul complet il gasiti aici: https://biciclistul.ro/coros-apex-pro-impresii-dupa-50-de-zile/


Related Products
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*