We really put ourselves in your shoes
media

În momentul în care alergarea nu mai este doar o activitate recreativă pe care o faceți odată sau de două ori pe săptămână și pe distanțe scurte și la viteze foarte ușoare, rotirea adidașilor de alergare devine absolut necesară. Tehnologiile din spatele spumei pe care o au adidașii de alergare au nevoie de momente de respiro ca să își poată reveni la proprietățile absolut necesare ca aceștia să fie un mediu care vă protejează corpul/picioarele în timpul alergării.

Photo Credits:Fleetfeet

Rotirea pantofilor de alergare este o practică susținută de mulți alergători și experți din mai multe motive:
  • Durată de viață extinsă a pantofilor: rotirea între mai multe perechi de pantofi de alergare permite fiecărei perechi să aibă mai mult timp pentru a se decomprima și a se recupera între alergări. Acest lucru poate ajuta la extinderea duratei de viață a pantofilor tăi, deoarece aceștia vor avea mai mult timp să se usuce și să-și recapete amortizarea și integritatea structurală.
  • Prevenirea accidentărilor: pantofii diferiți au niveluri diferite de suport, amortizare și caracteristici de stabilitate. Rotirea între diferite perechi poate reduce stresul repetitiv asupra anumitor mușchi și articulații, scăzând potențial riscul de răni prin suprasolicitare. În plus, purtarea pantofilor cu picături variate de la călcâi până la deget și niveluri de amortizare poate ajuta la prevenirea dezechilibrelor musculare și la adaptarea picioarelor la diferite suprafețe.

Un studiu din 2015 publicat în Scandanavian Journal of Medicine and Science in Sports care se întreabă dacă ”Utilizarea paralelă a diferiților pantofi de alergare poate reduce riscul de accidentare?”. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 264 de alergători. Dintre acei alergători, cei care și-au rotit pantofii de alergare au avut o reducere cu 39% a riscului de accidentare. Cercetătorii au concluzionat că riscul de accidentare este mai mic, deoarece modelele diferite de adidași de alergare produc modele de mers și formă musculară ușor diferite. Ca urmare, alergătorii care au rotit pantofii au pus mai puțin stres repetitiv asupra picioarelor lor – și mai puțin stres înseamnă un risc mai mic de accidentare.  Asta nu înseamnă că vei fi ferit de orice tip de accidentare, ci doar că există posibilitatea evitării anumitor probleme datorate utilizării excesive a aceleași perechi de adidași de alergare.

  • Adaptare la teren și condiții: dacă alergați în mod regulat pe diferite suprafețe (cum ar fi drumuri, poteci sau piste) sau în diferite condiții meteorologice, a avea diferite tipuri de pantofi vă poate îmbunătăți performanța și confortul. Pantofii de aleragre montană oferă mai multă tracțiune și protecție pe teren accidentat, în timp ce pantofii de asfalt sunt de obicei mai ușori și oferă o mai bună capacitate de răspuns pe suprafețe mai netede. Rotirea între ele vă asigură că sunteți pregătit corespunzător pentru diferite condiții de rulare.

Photo Credits: Switchbacktravel

  • Prevenirea plictiselii și a oboselii mentale: alergatul în aceeași pereche de pantofi zi de zi poate deveni monoton. Rotirea între diferite perechi vă poate menține alergările proaspete și interesante, ceea ce poate ajuta la prevenirea epuizării mentale și vă poate menține motivat să vă mențineți regimul de antrenament.

  • Reducerea mirosului și a creșterii bacteriene: permiterea pantofilor să aerisească între alergări poate ajuta la prevenirea acumulării de umiditate și bacterii, care pot duce la mirosuri neplăcute și pot crește riscul de infecții ale picioarelor. Rotirea între mai multe perechi asigură că fiecare pereche are timp să se usuce complet între utilizări.

În general, rotirea pantofilor de alergare este o strategie simplă, dar eficientă pentru a îmbunătăți confortul, performanța și longevitatea, reducând în același timp riscul de accidentare. Vă permite să culegeți beneficiile diferitelor pantofi, minimizând în același timp dezavantajele lor individuale.

Bine, bine, îmi veți spune acum că alergați și plat și montan. Iar de aici va incepe o adevărată discuție despre ce vă faceți că ar fi scump să aveți câte o pereche pentru fiecare tip de antrenament și de teren.

Lucrurile nu trebuie să fie complicate. În continuare vă voi oferi câteva sfaturi legat de cum să vă rotiți pantofii de alergat.

Rotirea pantofilor de alergare presupune alternarea între diferite perechi de pantofi pentru sesiunile de antrenament.  Prioritizează-ți mai întâi pantoful de alergare zilnic. Odată ce ați găsit pantoful care funcționează cel mai bine pentru alergările dvs. de zi cu zi, vă recomand să continuați căutarea în funcție de celelalte tipuri de antrenament pe care le efectuați.

De exemplu: Dacă ești un alergător preponderent montan, dar faci și antrenamente pe asfalt/pistă, pentru început prioritatea ta este să îți găsești perechea potrivită de încălțăminte pentru trail și totodată să ai și măcar o pereche de adidași de tip ‘’daily trainers’’ de asfalt.


Gasiti aici modele diferite de adidasi de trail de la Hoka si aici adidasi de asfalt/plat tot de la Hoka.


  • Alegeți mai multe perechi de adidași: începeți prin a selecta cel puțin două perechi de pantofi de alergare cu caracteristici diferite, cum ar fi diferite niveluri de amortizare, stabilitate sau drop. Având o varietate de caracteristici, vă asigură că vă puteți adresa diferitelor nevoi și preferințe din timpul alergărilor.
  • Identificați scopul: Alocați scopuri specifice fiecărei perechi de pantofi în funcție de caracteristicile lor. De exemplu, ați putea folosi o pereche pentru alergări lungi, alta pentru antrenamentele de viteză sau curse și o a treia pentru alergare pe trasee accidentate, dacă vă aventurați pe poteci/munte.

Rotiți regulat: alternați diferitele perechi de pantofi pentru fiecare alergare. Nu există o regulă strictă cu privire la cât de des să le rotiți, dar unii alergători le rotesc la fiecare cursă, în timp ce alții rotesc încălțămintea zilnic sau săptămânal. Găsiți un program de rotație care funcționează cel mai bine pentru dvs., în funcție de volumul și preferințele dvs. de antrenament. În cazul meu rotesc încălțăminte în funcție de tipul alergărilor: alergări usoare – unde folosesc încălțăminte cu amortizare mai ridicată, alergări de viteză/tempo/curse de viteză – unde folosesc încălțăminte specifică pentru viteză, alergări ușoare pe teren accidentat – adidași de trail cu amortizare mai mare, alergări mai susținute pe trail – adidași de trail cu amortizare mai scăzută, curse montane – în funcție de distanțe de la adidași cu amortizare ridicată la adidași de cursă.

  • Monitorizați uzarea: acordați atenție kilometrajului și stării fiecărei perechi de pantofi. Urmăriți distanța pe care ați alergat în fiecare pereche folosind un jurnal de alergare sau o aplicație pe smartphone. Înlocuiți-vă pantofii atunci când prezintă semne de uzură semnificativă, cum ar fi benzi de rulare uzate sau amortizare redusă.
  • Lăsați pantofii să se usuce: După fiecare alergare, scoateți-vă pantofii și lăsați-i să se aerisească și să se usuce complet înainte de a-i purta din nou. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării de umiditate și reduce riscul de creștere a bacteriilor și mirosuri.
  • Luați în considerare terenul și condițiile: dacă alergați frecvent pe suprafețe diferite sau în condiții meteorologice diferite, alegeți pantofii în consecință și rotiți-i în funcție de terenul și condițiile meteorologice ale fiecărei curse.
  • Ascultă-ți corpul: Fii atent la modul în care corpul tău răspunde la fiecare pereche de pantofi. Dacă observați orice disconfort, durere sau semne de utilizare excesivă, reevaluați strategia de rotație a pantofilor și luați în considerare ajustarea programului de rotație sau trecerea la pantofi diferiți.

Prin rotirea pantofilor de alergare în mod regulat și atent, le puteți maximiza durata de viață, puteți reduce riscul de accidentare prin suprasolicitare și puteți optimiza performanța și confortul la alergare. Iar rotirea întotdeauna poate fi folosită ca o scuză bună pentru a cumpăra sau primi cadou o nouă pereche de încălțăminte de alergare.


Articolul complet il gasiti aici.

Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*